Stav obličeje je také propojený s pocity. Fyzické ~ psychické stažení ovlivní i stažení čelisti. A pokud jsme dlouhodobě a často ve stresu a napětí, čelist začne i bolet (tělo prostě dává bolestí somaticky najevo, že se sebou máme něco dělat ;)).

Právě i čelist souvisí se schopností se uvolnit (fyzicky ~ psychicky) a uměním pouštět. Pokud se nám to nedaří, zatne se i čelist. A zároveň to funguje vše obráceně: když uvolníme čelist, uvolníme se i psychicky.

Přímý kontakt horních a dolních zubů jsou je vhodný jen v ojedinělých případech, jinak dochází opět ke křeči a svalovému napětí (opět s vlivem na napětí psychické, mentální a emoční).

Skřípání zuby je také vlivem psychiky – podvědomého zbavování se stresu v projevech vnitřního a svalového napětí.
A tím se opět přetěžují čelistní kluby a žvýkací svaly. I s ohledem na to, že to pro samotný chrup není vůbec zdravé.

A i z těchto výše popsaných důvodů při každé lekci průběžně připomínám potřebné uvolňování obličeje a hlavy & některé naše lekce jsou doplněné o „šklebení se, vyplazování jazyka, automasáž a celkové rozhýbání obličeje“ & na nedělním workshopu jsme si mobilizovali čelistní klouby :).

> Navíc kvalita jednotlivých zubů je propojena i s našimi orgány, soustavami a páteří. A tak i zuby nám odráží náš vnitřní stav.